maanantai 21. marraskuuta 2016

Sa-do to matcha ga dai-suki desu

Tänään pääsin tutustumaan teeseremonia-perinteisiin.
Minusta tuntui sopivalta ja mukavalta, että sinne olisi kiva mennä kimono päällä, ja kysyin Misatolta asiaa, niin sain häneltä lainata kimonoa (helpommin pestävää kuin omani jos tee läskyy tms).

Misato kävi puolenpäivän aikana asunnollani ja auttoi jälleen kimonon pukemisessa. Hänellä oli sitten shamisen-yhtyeen treenit, joten odottelin asunnolla kunnes tuli aika lähteä koululle. Kävelymatka koululle itsekseen kimonossa ja kimonosandaaleissa tuntui hassulta, ja huomasin, että kimonossa ei voi kävellä harppoen, vaan puvun kanssa automaattisesti alkoi kävellä sipsuttamalla :D Täytyy sanoa, että hieman keräsi länsimaalainen kimonossa katseita bussipysäkeiltä kun käveli ohi :D
Olin kyllä hieman huolissani, mitä ihmiset minusta (eurooppalaisesta) kimonossa ajattelevat...

Ikebana opettaja sensei Takahashi, tuli hakemaan koululta, ja hän halusi näyttää perinteisen japanilaisen teehuoneen kotonaan. Sinne siis opettajan kyydillä. 

Olen muuten huomannut, että vain osa japanilaisista käyttää turvavöitä autossa. Varsinkin takapenkillä monet saattavat jättää turvavyön pois. Melkoisen jännää... : O

Opettaja Takahashin asunto oli perinteinen japanilainen talo, ei kovin kaukana Nagoyan asemasta. Piha oli vehreä ja talon ovelle oli tunnelmallinen pieni pihatie.

Teehuone = Chashitsu
Perinteinen chashitsu, pohjapiirros,
piirretty paintilla englanninkielisen piirroksen pohjalta suomenkieliseksi versioksi, tatamien järjestys saattaa vaihdella tilan koon mukaan, mutta perusta asettelulle on tämänlainen, jossa keskellä ydin = sydäntatami.

Teehuoneessa oli paperiseinät ritilöineen ja tatamimatot lattialla, pieni ikebana-asetelma ja seinäpaperi. Teehuoneeseen mentiin ensin talon emäntää kiittämällä kutsusta alkutervehdyksellä ja sitten teehuoneeseen sisään liu-uttiin polvi-istunnassa vieraille tarkoitetusta ovesta ja tervehdittiin ensin teehuonetta, sitten seinäkirjoitusta ja tulisijassa lepäävää vesipannua. Tatamin mustille kangasreunoille astumista tuli välttää.

Yleiskuvaa
Seinäkirjoitus ja ikebana-kukat, seinäkirjoituksessa kirjoitettuna ajatus, joka tarkoittaa kutakuinkin "jokainen päivä on hyvä päivä" 
Teenjuonnissa oli monenlaisia pieniä rituaaleja. Ensin syötiin pienet miedonmakeat alkupalat jonka on tarkoitus pehmentää teen vahvaa makua. Kimonon miehustan sisällä ikäänkuin "povitaskussa" pidettiin kovaa "servetinkaltaista" paperia, jonka päältä alkupala syötiin tikun avulla. 

Teeseremoniaan vierailla on perinteisesti mukanaan oma syömätikku ja paperi. Tikku pyyhkäistään samaan paperiin syönnin jälkeen ja käytetty paperi laitetaan kimonon hihaan kuin taskuun :D

Tee valmistettiin sekoittamalla kulhollinen kerrallaan, ja omalla teen siemailuvuorolla otetaan tee vastaan emännältä ja kumarretaan kohteliaasti muille vieraille. Teen siemailun jälkeen kuppia pyöräytellään käsissä, että kaikilla huoneessa olijoilla on mahdollisuus nähdä ja ihailla teekupin koristeita. Hienoa keramiikkaa ja sen maalauksia arvostetaan todella paljon. Vieraat juovat useimmiten saman kulhon vuorotellen tyhjäksi asti, johon emäntä sekoittaa uuden teeannoksen seuraavalle vieraalle. Kulho huuhdellaan ja kuivataan joka vieraan siemailun välissä. Riippuen vieraiden määrästä kuppeja saattaa olla käytössä useampi. 

Olen aamukahveilla itsekseni ihmetellyt miten täällä kädet ja sormet kestävät korvattomia tee- ja kahvikuppeja, mutta huomasin, että näiden rituaalien johdosta teen enin kuumuus ehtii haihtua mainiosti ja tee on hyvää ja sopivanlämpöistä :D Kahvin kohdalla asia on hieman toisin... :D
Misato kertoo ohjeita kupin pyöräyttämisestä ja keramiikan ihailusta, oikealla Remi-chan
"Uskaltaakohan tästä ollenkaan hörpätä?" :D
Hörps :D
Matcha-tee maistui aika tuhdilta, paksulta ja mehevältä. Lisäksi teen pinnassa oleva vihreä vaahto oli minusta todella kaunista. Niin Hyvää, rakkauteni kaikkeen matchan makuiseen syveni entisestään <3 

Pääsin itsekin kokeilemaan teen valmistusta muille. Ensin mitattiin tee (tässä tapauksessa matcha-tee <3) pitkävartisella lusikalla tuosta pienestä mustasta purkista, ja sen jälkeen päälle kaadettiin kuumaa vettä puukauhalla hiilloksen päällä olevasta vesipannusta, sydämestä. Sitten käytettiin erityistä teevispilää, jolla ensin sekoitettiin teerouhe veteen ja sitten vatkattiin pinnalle hieman vaahtoa.

Teen sekoitus vispilällä
Jokaisella käytettävällä astialla on oma paikkansa tatamilla. Esineiden sijoittelu perustuu siihen, että asetelma näyttäisi vieraiden suunnasta katsottuna kauniilta ja tasapainoiselta. Viileänveden astia (iso sinivalkoinen astia), teepurkki ja teevispilä muodostavat poikittain linjan tatamin halki osoittaen kohti sydäntä. Teen valmistaja istuu tähän linjaan nähden suorassa kulmassa teekulho edessään.

Misato siemailee teetä, tästä kuvasta näkyy hyvin vesiastian, teepurkin ja vispilän suora linja kohti tulisijaa
Misato, Remi-chan, minä ja sensei Takahashi
Kimonoiden taskuissa näkyy tässä ne "servettipaperit"
Kirei genkan - sensei Takahashin kodin kauniista eteisestä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti