maanantai 10. lokakuuta 2016

Japanilaisesta puutarhasta

Puiston inspiroimana ajattelin perehtyä japanilaiseen puutarhaan.

Perinteisesti japanilainen puutarha on pyhäkkö (ei arkipuutarha), mielen rauhoituspaikka ja yhteys luontoon. Perinteisesti puutarha saatetaan aidata sulkien häiriötekijät pois alueelta. Puutarhoja tehdään koteihin, puistoihin, temppeleiden yhteyteen tai linnojen ympärille. Jos puutarha on rakennuksen yhteydessä, ne tavallisesti pyritään sulauttamaan toisiinsa mahdollisimman luonnollisen näköisesti, kuin ne olisivat osa toisiaan. Puutarhan rakentamiseen on omaksuttu vaikutteita kiinalaisesta fengshuista, jossa otetaan huomioon ilmansuunnat, yingyang- ja viiden elementin teoriat.

Puutarha rakennetaan luontoa myötäillen, harvoilla tarkoin harkituilla yksityiskohdilla luonnolliseen epäsymmetriaan pyrkien. Pieniä ksityiskohtia voivat olla esimerkiksi yksittäiset kauniinmuotoiset kasvit, puut, kivet tai lyhdyt. Isompia yksityiskohtia ovat sillat, putoukset, lammet, portit ja aidat. Japanilaisilla koristeilla, kuten lyhdyillä ikäänkuin lisätään ihminen ja ihmisen vaikutus luontoon.

Japanilaisessa puutarhassa tärkeää on tilan tuntu, ilma ja ilmavuus ~ raikkaus! Tilaa jätetään valon ja varjon vuoropuhelulle, ja erilaisia varjojen muotoja etsitään myös erilaisilla kasveilla. Tärkeä elementti puutarhassa valon ja varjon lisäksi on liike, kasvien persoonallinen liikehdintä tuulessa ja veden virtaus.

Puutarhoissa myös leikitellään tilan tunnulla ja etäisyyksillä. Esimerkiksi asettelemalla pieniä kiviä etäälle katsojasta ja suuria lähemmäs, luodaan vaikutelmaa entisestään suuremmasta tilasta. Kasvien kohdalla menetellään usein samoin, voimakkaan väriset ja tummat kasvit istutetaan lähelle mistä niitä on tarkoitus katsoa, ja vaaleansävyiset kauemmas, kuin usvan sekaan. Lisäksi puutarhaan pyritään luomaan maisemallisesti eri osioita tilaa rajaamalla, jotta puutarhasta avautuu eri näkymiä siellä kuljeskellessa. Koko puutarhaa ei voi siis nähdä yhdestä suunnasta, se luodaan mietiskelylle ja rauhoittumiselle. Puutarhassa kuljeskellessa, mieli lepää ja tyhjentyy.

Kasveja käytetään harkiten, japanilainen puutarha ei ole ylettömän rehevä, runsailla perennoilla ja kukkaloistolla, vaan kasvit valitaan niiden muodon ja värien perusteella. Huomioon otetaan myös miltä ne näyttävät eri vuodenaikoina. Pensaat pidetään yleensä pehmeänmuotoisina ja puiden kasvua ohjataan, jotta ne näyttäisivät komeilta puuvanhuksilta.

Japanilaisen puutarhan tärkeä peruselementti on kivi, joka on mahdollisimman luonnollisen näköistä. Se voi olla sammaleista, uraista, karheaa, lohkaremaista tai sileää.

Suikinkutsu on japanilaisista puutarhoista löytyvä koriste ja äänimaiseman luoja. Suikinkutsu on itsestään soiva "soitin," vesikello, joka tehdään maahan upotetusta saviruukusta. Ruukku on asetettu ylösalaisin ja sen pohjassa on reikä, josta vesi valuu ruukun sisään. Veden valuminen tuottaa äänen joka muistuttaa kellon helinää tai koton ääntä. Suikinkutsu rakennetaan tyypillisesti lähelle chozubach-vesiallasta, joka on tarkoitettu käsienpesuun joko temppelin tai teehuoneen lähettyvillä.

Löysin Nakamuran puistosta tuon suikinkutsun näköisen rakennelman temppeliä vastapäätä, mutten silloin vielä tiennyt mikä se on. Ääntä en muista kuulleeni :D

Japanilaisia puutarhatyylejä ovat:

- Kukkula- ja lammikkopuutarha

- Kävelypuutarha, kayuu-shiki : Polku kiertelee lammikon ympärillä, ja veteen heijastuvia kuvajaisia voidaan ihailla eri puolilla puutarhaa. Polun varrelle on sijoitettu yksityiskohtia, yllätyksiksi kulkijalle. Puutarhassa on vettä, joko todellisena tai hiekan symboloimana.

- Kuiva maisemapuutarha, karesansui : Rakennettu usein pieneen tilaan ja tasaiselle maalle. Kasveja todella niukasti, ja ne ovat pieniä ja matalia. Kivillä kuvataan vuoria, vesiputouksia ja laaksoja. Kivet usein ryhmiin aseteltuna. Haravoidulla hiekalla kuvataan vettä, ja hiekka-alueilla ei yleensä saa kävellä.

- Teepuutarha-tyyli on syntynyt kiinalaisista vaikutteista. Niissä teemajat ovat syvällä puutarhassa ja niihin kuljetaan astinkiviä pitkin. Polku valaistaan kivilyhdyin. Teepuutarhat ovat kosteita ja maanpeittokasvina kasvaa sammalta. Teepuutarha on hämyisä, jossa ei tavallisesti ole värikkäitä, huomiotaherättäviä kasveja vaan ikivihreitä lajeja jotka tuovat tunnelmallista varjoa.


Tämä tietopläjäys koottu seuraavista lähteistä:

http://www.meillakotona.fi/puutarha/pihasuunnittelu/japanilaistyylinen-puutarha
https://www.yhteishyva.fi/arjen-apu/ideoita-japanilaistyyliseen-puutarhaan/0580752
http://www.roihuvuori.fi/hanami/japanilaistyylinen-puutarha/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Japanilainen_puutarha





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti