sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Kotokonsertti

Mun sydän on varastettu! <3 
Kotokonsertti oli lumoava, ja joudun tunnustamaan, että koto on soittoteknisesti paljon monipuolisempi kuin kantele, siinä mielessä, että eri tekniikat ovat aktiivisesti käytössä musiikissa ja saman kappaleen sisällä on monia eri soittotapoja (näppäilyä kynsimillä ja paljain sormin, paljon erilaisia vonkuja, tremolo kynsimillä, jonkinlainen sulkuotetyyli, huiluäänet, ja lisäksi punoskielten pyyhkäisysoitto ja varmasti jotaki jäi tästä vielä puuttumaan...). Ja nuo kaikki siis _aktiivisesti_ soitossa käytössä koko ajan kappaleen luonteen mukaisesti. Todella vangitseva ja mystinen soitin...

Kotojen kanssa soittivat shamisen ja shakuhachi (huilu), monenlaisissa kokoonpanoissa. Shakuhachia soittanut valkopaitainen mies soitti hyvin tunteellisesti ja voimakkaasti eläytyen, sitä oli todella ilo seurata ja kuunnella. 

Kaikista vaikuttavin minusta oli 17-kielinen matalaääninen koto. Sen ääni on kuin pehmeitä aaltoja ja syvyyttä. Kotoyhtyeessä ollessaan kuin kirsikka kakun päällä, viimesilaus - muhkea pohja.
Sävelmaailma ja asteikot ovat tietenkin aivan erilaisia kuin mihin on oma korva tottunut, niin pari ensimmäistä esitystä meni korvan sopeutumiseen, että oppii kuuntelemaan tämän musiikkikulttuurin sävelmaailmaa. Jännää oli myös, että kotoa viriteltiin lennosta kesken soiton. Kielisiltojen paikkoja siirrettiin ja viritys muuttui, ja se näytti käyvän hurjan kätevästi :D

Ymmärsin koton olevan enimmäkseen melodiasoitin, mahdolliset säestykset ovat joko toisia stemmoja, glissandoja, arpeggioita tai sävelkuvioita (ns. riffejä). Mutta ymmärtääkseni, varsinaista sointusoittoa ei ole, tai en ainakaan huomannut tässä konsertissa. 

Uskalsin ottaa kuvia huomaamattomasti ja ilman salamaa, kun muutkin ottivat ja videoivat myös, eikä kukaan tullut huomauttamaan asiasta. 

(I decided to take few photos imperceptibly without the flash, because many others were taking, and they were not forbidden to do it :D)

Nuorten soittajien koto-ryhmä, 4 kotoa
Koto ja shakuhachi
17-kielinen koto ja shakuhachi
koto, 17-kielinen koto ja shakuhachi

Tottakai mestari shakuhachin soittajaa piti haastatella! :D
Tosi sympaattisen oloinen mies, kuulemma Japanin kuuluisimpia shakuhachin soittajia.

Kotoryhmä Nagoyan musiikkiyliopistosta,
vasemmalla ensimmäisenä koto-opettaja Okazaki, kolmas vasemmalta kaverini Ai,
ja oranssissa kimonossa Misato toinen oikealta
Iso kotoyhtye


Herkkuna kaksi videopätkää konsertista löytyy GoogleDrivestä... :D Ne pääsee katsomaan allaolevasta linkistä

https://drive.google.com/drive/folders/0B7F5FXS3DlvZMEtaZnZwLXJoU2c?usp=sharing


Kun odottelin Misatoa aamulla tuossa bussipysäkillä, että lähdemme konserttiin, siitä pyöräili ohi japanilainen vanhempi mieshenkilö, joka minulta rupesi kysymään kesken ajon englanniksi mistä päin olen. Kun vastasin japaniksi olevani Suomesta, mies meinasi ajaa ojaan :D Taidan olla vähän liian järkyttävä täällä :D

Sain tänään ensimäisen kerran postia tuonne asunnon postilaatikkoon! Lehti on Nagoya News :D
Huomenna on jo pitkään jännittämäni roskienvientipäivä :D
Täällä lajitellaan roskat ja viedään ne tiettyihin kohtiin kadulle, tietylaiset roskat tiettyinä päivinä. Roskapusseilla on värikoodit: punaiseen pussiin polttokelpoinen ja biojäte, siniseen kaikki muovit, vihreään ongelmajäte, keramiikka ja lasi. 



Tässä on lajitteluohjeet ja roskienhakupäivät :D

Eilenillalla oli ruokakriisi kun oli aivan kauhea nälkä ja kiukku
kun tää ruoka on niin kevyttä. Nyt vähän tuhdimpi iltapala :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti